Dzień Zdrowej Żywności

Wiadomości Edukacja
...

Jak co roku wczesną wiosną w ramach programów "Trzymaj Formę" oraz  "Żyj smacznie i zdrowo" w dniu 23.03.2017 roku w Zespole Szkół w Biczycach Dolnych, cała społeczność szkolna, pod okiem organizatorów P. Natalii Rogowskiej oraz P. Agnieszki Nowak, zaangażowali się w przygotowanie akcji DNIA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI. Do akcji włączyli się również wychowawcy poszczególnych klas oraz szerokie grono rodziców.

Akcja miała na celu propagowanie zdrowego stylu życia, promocję zdrowej żywności oraz urozmaicenia naszego dziennego menu o zdrowe przepisy kulinarne.

Zadaniem każdego zespołu klasowego było przygotowanie zdrowych potraw (sałatek, przekąsek, kanapek, deserów, napojów i innych.), w tym jedną potrawę na podstawie dowolnego przepisu dostępnego na stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl oraz prezentacja ich na swoim stoisku klasowym. 

Komisja konkursowa w składzie przewodniczący ks. Bogusław Tokarz oraz członkowie komisji dyr. GZE Chełmiec Radosław Potoczek, kucharz stołówki gminnej Tomasz Plata, dyrektor przedszkola „Bajkowa Kraina” Monika Gomółka – Sromek, a także studenci PWSZZ z Nowego Sącza, którzy również prowadzili prelekcję na temat zdrowej żywności i prawidłowego odżywiania, oceniała walory zdrowotne przygotowanych potraw, różnorodność, pomysłowość, kreatywność, estetyczność  oraz propozycję podania. Honorowy gość rywalizacji wójt Gminy Chełmiec Bernard Stawiarski, ogłosił wyniki konkursu oraz nagrodził zwycięzców wejściówkami do AQUA Centrum.

W wyniku rywalizacji pierwsze miejsce zajęła klasa IIIa, wychowawca P. Justyna Majewska. Drugie miejsce zajęła klasa II gimnazjum wych. P. Agnieszka Nowak a trzecie klasa IV, wych. P. Jadwiga Jachimczyk. Wyróżnione zostały klasy IIIb oraz klasa 0.

Pliki Cookies

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Zaakceptuj i kontynuuj

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz: Polityka prywatności
Polityka Cookies