Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu - Wyróżnienie dla Szkoły Podstawowej w Librantowej

Wiadomości Edukacja
...

Szkoła Podstawowa w Librantowej dołączyła do ogólnopolskiego programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”, który ma na celu kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych u najmłodszych. Uczniowie klas 1-3 wraz z wychowawczyniami wzięli udział w pierwszym konkursie realizowanym w trakcie trwania akcji przez Fundację „Szkoła na Widelcu”. Zadaniem konkursowym było umieszczenie zdjęć i opisu działań uczniów w ramach programu na stronie internetowej www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl na „mapie dobrych działań szkół”. Na tej mapie można odnaleźć Librantową i zobaczyć relację z ciekawych zajęć o zdrowym odżywianiu prowadzonych w szkole. Dzieci z klas 1-3 podjęły się również wyzwania organizowania Dnia Zdrowego Odżywiania co piątek, który polega na przynoszeniu do szkoły owoców i warzyw oraz ich spożywaniu na drugie śniadanie. Za podjęte dotychczas działania w ramach akcji Szkoła Podstawowa w Librantowej została wyróżniona oraz nagrodzona zestawem plakatów edukacyjnych. Zapraszamy do śledzenia strony programu, na której pojawiają się smakowite przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci i dorosłych.

Opis działań uczniów klas 1-3 Szkoły Podstawowej w Librantowej w ramach programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”:

Kiszona kapusta w roli głównej!
Jesienna pora skłoniła nas do warzywnych działań kulinarnych. Rozpoczęliśmy od degustowania owoców z pobliskich sadów i warzyw z przydomowych ogródków, które dzieciaki chętnie przynosiły do szkoły. Nie zabrakło też lekcji o odpowiednim odżywianiu każdego człowieka, a szczególnie dziecka w wieku szkolnym. Każdy uczeń klasy 1, 2 i 3 zna nową piramidę żywienia. Rodzice uczniów też chętnie zapoznali się ze zmianami, jakie pojawiły się w obecnej piramidzie. Pewnego spokojnego, jesiennego dnia kapusta kiszona zawróciła w głowach trzecioklasistom. To oni przygotowali surówki z kiszonej kapusty oraz kwasząc minki je smakowali. Inni nauczyciela i uczniowie przychodzili do nas na przerwach degustować surówki. Dzieci z klasy 3 przygotowały ciekawe przepisy na dania z kapusty kiszonej, by powstała „Klasowa Książka Kucharska. Z kiszoną kapustą w roli głównej!”. Uczniowie przynieśli również przygotowywane w ich domach przeróżne przetwory na zimę. Trzecioklasiści posadzili fasolę i prowadzą dzienniczek obserwacji rośliny. Od miesiąca grudnia każdy piątek będzie Dniem Zdrowego Odżywiania dla uczniów klas 1-3 naszej szkoły. Każdego piątku dzieci będą przynosiły do drugiego śniadania owoc i warzywo. Zobaczymy, jakie owoce i warzywa chętnie jedzą, a może dla niektórych wcześniej nielubiane zostaną pysznym przysmakiem? Cieszymy się na wspólne kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych z programem „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”!

Koordynator konkursu Paulina Brzezińska

Galeria zdjęć

Pliki Cookies

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Zaakceptuj i kontynuuj

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz: Polityka prywatności
Polityka Cookies