DZIEŃ MARCHEWKI I POMARAŃCZY

Wiadomości Edukacja
...

15 listopada 2017r. w Szkole Podstawowej w Piątkowej, w ramach projektu „TRZYMAJ FORMĘ” świętowaliśmy Dzień Marchewki i Pomarańczy. Z tej okazji uczniowie i nauczyciele, wraz z dyrekcją szkoły, ubrali się na pomarańczowo, a na drugie śniadanie do jedzenia wszyscy przynieśli marchewki i pomarańcze.

W przygotowaniach do tego dnia aktywnie brał udział m.in. Samorząd Uczniowski  Szkoły. Zostały przygotowane gazetki okolicznościowe, a w sklepiku szkolnym, który na ten dzień zamienił się w „Bufet Marchewkowy”, można było zakupić świeże pomarańcze i mandarynki oraz produkty spożywcze, których głównym składnikiem była marchewka.

Dlaczego „Dzień Marchewki i Pomarańczy”?
Marchew to warzywo, o właściwościach leczniczych, a o jej wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które zawiera. Jednym z ważniejszych przeciwutleniaczy jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów. Natomiast pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Jest dobrym źródłem błonnika i flawonoidów, a olejek pomarańczowy ma właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne…

Z okazji tego dnia odbył się w naszej szkole konkurs, dla klas IV – VII i gimnazjum, na najpiękniejszy i najzdrowszy stół marchewkowo-pomarańczowy. Potraw z udziałem tych dwóch składników było nieskończenie wiele, a pomysłowość naszych uczniów przekroczyła wszelkie oczekiwania organizatorów i jury konkursu. Ostatecznie po burzliwej naradzie wyłowiono zwycięzców w dwóch kategoriach:

w klasach IV-VI:
I miejsce zdobyły – klasa IVa i klasa V;
II miejsce zdobyły – klasy IVb, VIa i VIb;

w klasach VII i gimnazjum:
I miejsce zdobyła – klasa IIb gimnazjum;
II miejsce zdobyły – klasy VII i IIa gimnazjum.

Po przeprowadzeniu konkursu odbyła się wspólna degustacja przygotowanych i pięknie zaprezentowanych, ale przede wszystkim pysznych i zdrowych, potraw. Na degustację zostali zaproszeni również uczniowie młodszych klas (od I do III), którzy ten dzień świętowali od rana w swoich klasach. Wraz z paniami wychowawczyniami maluchy wspólnie przygotowywały m. in. świeże soki z marchewki i pomarańczy oraz robiły korale i ozdoby marchewkowe.
Po degustacji, pełni witamin i z wzmocnioną odpornością, wszyscy wróciliśmy do zajęć.
BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ ZA ZAANGAŻOWANIE I WSPANIAŁĄ ZABAWĘ Z WITAMINAMI !!!

Pliki Cookies

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Zaakceptuj i kontynuuj

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz: Polityka prywatności
Polityka Cookies