Dzień zdrowej żywności

Wiadomości Edukacja
...

W ramach Szkoły Promującej zdrowie w dniu 9.10.2019 r. w Szkole Podstawowej w Biczycach Dolnych, odbyła się kolejna rywalizacja klas w przygotowywaniu zdrowych posiłków. W tym roku tematem przewodnim konkursu był „Świat sałatek”. Tym razem zdobywanie wiedzy na temat co jemy ukierunkowane było na:

  • poznanie warzyw i owoców, ich wartości odżywczych, jadalnych części jarzyn i owoców,
  • zdobycie wiadomości dotyczących pochodzenia wybranych owoców i warzyw (kontynenty),
  • segregowanie owoców i warzyw do pięciu grup kolorystycznych z uwzględnieniem ich wartości odżywczych,
  • sporządzanie zdrowych potraw na bazie owoców i warzyw - sałatek
  • wdrożenie dzieci do przestrzegania zasad zdrowej diety,
  • kształcenie nawyków sporządzania potraw z zachowaniem zasad higieny i środków bezpieczeństwa.

Jury konkursowe w osobach ;

Aneta Kuźma – Kierownik gminnej stołówki – przewodniczący,

Maria Kalinowska – Pielęgniarka szkolna - członek komisji,

Krzysztof Prokop – Proboszcz - członek komisji,

przydzieliło nagrody w dwóch grupach. W grupie klas 0-III, pierwsze miejsce zajęła klasa II ,oraz w grupie klas IV-VIII zwyciężyła klasa VIa.

Zdrowa żywność dla dzieci jest coraz bardziej popularna. Rodzice uczniów z różnych względów decydują się na ekologiczne produkty. Jedni z uwagi na ochronę środowiska, inni zaś chcą uniknąć szkodliwych pestycydów oraz innych substancji, niepozostających obojętnych dla zdrowia. Zdrowa żywność określana mianem "eko", czy "bio" jest droższa od zwykłych zamienników i to dotyczy również produktów ekologicznych przeznaczonych dla dzieci. Co więcej – taka żywność niejednokrotnie posiada zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż ta - dostępna w zwykłych sklepach. I ta wiedza jest coraz bardziej powszechna. Dlatego rodzice coraz częściej decydują się na zdrową żywność dla swoich pociech. Szkoła propaguje taką właśnie żywność, wyprodukowaną bez środków chemicznych czy wspomagaczy. Konkurs odbył się przy udziale rodziców i uczniów, a także wychowawców, którzy zadbali o przygotowanie stoisk. Całą akcją koordynowała mgr Agnieszka Nowak.

Pliki Cookies

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Zaakceptuj i kontynuuj

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz: Polityka prywatności
Polityka Cookies